Valitse kieli

Sukuseura perustettiin sukujuhlilla Puolangan Askanmäessä heinäkuussa 2006.

 

Ensimmäisessä sukutapaamisessa perustettiin sukuseura

Holapan sukuseuran perustettiin kesällä 2006. Suvun historian tutkijana ansioitunut Veli Holappa kertoi perustamisvaiheista näin:

”Minä aina kirjottelin Puolanka -lehteen ja tutustuin Rauni Räisäseen lehden toimittajaan jo silloin, kun Suolijärven kyläkirjaa tehtiin. Raunin kanssa oli monesti puhetta, että oma sukuseura pitäisi perustaa. Hän pyysi minua kirjoittamaan Puolanka -lehteen asiasta pienen jutun. Tämän jälkeen hän rupesi puhumaan asiasta kauppias Raimo Holapalle, joka innostui asiasta.  Muutama muukin tuli mukaan, he pitivät yhteisen palaverin ja kysyivät, mitä mieltä olin asiasta. Vastasin heti, että ilman muuta. Sovittiin että järjestetään Holapan suvun sukujuhla Puolangan Askanmäkeen, jossa on asunut Holapoita jo satoja vuosia. Talkoolaisia tuli Korpisen kylän sukulaisia ja puolankalaisiakin.  Ilmoituksia lehtiin ja sanaa kiertämään mm. netissä julkaistiin näillä sukupalstoilla monta kirjoitusta Heimosen Sarin kanssa asiasta.” Tästä se sitten lähti.

Perustamiskokous pidettiin 16. heinäkuuta 2006 Puolangan Askanmäen upeissa maisemissa. Perustamisjuhlassa oli mukana liki kaksisataa Holappaa ja Holappa-suvun jäsentä myös pääkaupunkiseudulta aina Sodankylään ja Ruotsiin saakka. Juhla-ajatuksen isänä oli puolankalainen Raimo Holappa ja hänestä tulikin ensimmäisen Holapan sukuseuran puheenjohtaja. Tapaamisen yhteydessä pidetyn perustamiskokouksen puheenjohtajana toimi Raimo Holappa ja sihteerinä Veli Holappa. Sukuseura rekisteröitiin jo samana syksynä ja sen kotipaikaksi merkittiin Puolanka.

Hallitus 2006

Ensimmäinen sukuseuran hallitus muodostivat: puheenjohtaja Raimo Holappa, varapuheenjohtaja Lauri Holappa Espoosta, sihteeri Anneli Parkkinen Oulusta, rahastonhoitaja Rauni Räisänen Pudasjärveltä, jäsenrekisterinhoitaja Pentti Kanniainen Suomussalmelta sekä Eeva Mäkeläinen Puolangalta ja Sari Heimonen Muhokselta. Yhdistyksen tilintarkastajia olivat puolankalaiset Anja Karhu ja Kauko Holappa. 

Sukuseuran tarkoituksena on selvittää suvun vaiheita ja historiaa, sekä vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Sukuseuran tarkoitus on pitää yhteyttä jäseniinsä sähköpostin välityksellä ja tiedottamalla järjestettävistä tapahtumista ja tapaamisista.

Askanmäen jälkeen sukujuhlia on järjestetty seuraavasti. Ohjelma on ollut monipuolista, laulua, musiikkia, teatteria, katsauksia. Alla on mainittu vain muutama ohjelmanumero.

2008 Utajärvi Rekihovi; Veli Holappa nimettiin ensimmäiseksi kunniajäseneksi sukuseuraan.

2010 Siikalatva Piippolan Käsi- ja taideteollisuusopisto; Juhlan yhteydessä suoritettiin Henrik Gullsténin muistokiven paljastus

2012 Utajärvi Rokuan kuntokeskus; Holapan sukuseuran lipun vihkiminen, suvun vaakunan ja viirin julkistaminen

2014 Puolanka Askanmäki; Matti Leiviskän katsaus "Oulujoen  pohjoispuolisen alueen asutushistoriaa keski- ja uudella ajalla". Kesäteatterinäytelmä Vain elämää.”

2016 Oulun Hietasaari kurssikeskus POHTO. Johan de Beer esitteli etelä-afrikkalaisen sukuhaaramme ja Anu Holappa valotti ruokakulttuurin historiaa esityksellään "Oolai Holapan pöydästä nykyaikaan".