Valitse kieli

Holapan sukujuhla sunnuntaina 10. heinäkuuta 2016

Sunnuntaina heinäkuun 10. kokoontui juhlaväkeä koulutuskeskus Pohtoon Oulun Hietasaareen. Koolla oli Holapan Sukuseuran porukkaa ympäri maata ja ulkomaitakin myöten. Päivä oli kesäisen lämmin ja aurinkoinen. Monet varmasti nauttivat väliajoilla myös kauniista säästä ulkosalla sekä iloitsivat toinen toistensa seurasta. Mukava oli nähdä sukulaisia pitkästä aikaa ja solmia uusiakin yhteyksiä.

Päivä alkoi hieman virallisemmissa merkeissä, kun Pohton juhlasalissa pidettiin sukuseuramme vuosikokous. Siellä oli läsnä 20 sukuseuran jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja Lauri Holappa toivotti kokousvieraat tervetulleiksi. Kokouksen puheenjohtajana toimi ystävälliseen, huomaavaiseen ja jämäkkään tapaan Pentti Holappa. Senja Lamberg palveli sihteerin tehtävässä. Kokous oli varsin aktiivisesti keskusteleva. Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin oululainen Kalevi Lämsä. Puheltiin myös mahdollisesta retkestä suvun juurille Käkisalmen, Sortavalan ja Viipurin maisemiin. Tällainen suunnitelma varmasti ilahduttaa monia sukumme historian ystäviä – maassamme toimii matkanjärjestäjiä, joilla tietämystä Karjalan alueesta riittää ja jotka voivat järjestää monia upeita elämyksiä matkalaisille. Mahdollisesti keväällä 2017 retki voisi toteutua.

Kokousta ennen ja sen kuluessa oli tietysti tapahtunut juhlasalin ulkopuolellakin asioita. Vieraat olivat rekisteröityneet aulassa, ja tässä vaiheessa olikin jo hieman nälkä. Nälkähän korjautui helposti syömällä. Pohton väki oli laittanut juhlavieraille juhlalounaan alku-, pää- ja jälkiruokineen. Puheensorina oli iloista, ja väki tuntui viihtyvän – sehän tuntuu aina hyvälle järjestäjänkin näkökulmasta. Vieraita oli juhlissa viitisenkymmentä. Jo ennen varsinaisen juhlan alkamista salissa ohjelma lähti liikkeelle musiikkiesityksillä. Meillä oli ilo saada laulajien säestäjäksi taitava ja monipuolinen muusikko, sukumme aktiivinen jäsen Raimo Holappa, joka oli kaiken kiireen keskeltä ajellut aamulla Sodankylästä saakka Pohtoon. Vaikka flyygeli ei ihan parhaassa kunnossa ollut, kyllä sitä soittaa saattoi kuitenkin. Aluksi Rauno Kinnunen Raimo Holapan säestämänä esitti kolme laulua: Schubertin Heidenröslein, Madetojan Tähtitaivas sekä päätteeksi Käkisalmeenkin maantieteellisesti liittyvä Laulu Vuokselle.

Ravintolan puolelta hiljalleen siirryttiin saliin. Tilaisuus alkoi juhlavasti lippujen saapuessa, niitä kantoivat puolankalainen Raimo Holappa sekä Matti Holappa Haapavedeltä. Yhdistyksemme puheenjohtaja Lauri Holappa Espoosta lausui avaussanat ja johdatteli päivän ohjelmaan. Erittäin kiinnostavaa olikin kuulla ulkomaisen vieraamme Johan de Beerin viihdyttävää ja historiaa eläväksi tekevää juhlaesitelmää, jossa kerrottiin Holapan ja de Beerin suvuista. Johan oli tullut Ouluun Etelä-Afrikasta saakka Lontoon kautta, tytärkin oli mukana juhlissa. Johanin kanssa oli mukava puhella, ystävällisen ja iloisenoloinen mies hän on. Yleisö sai kysellä Johanilta mieltään askarruttavista asioista, Lauri Holappa tulkkasi esitelmän suomeksi. De Beerin suvun vaiheista on  ihan juttunsa kotisivuillamme. Noin tunnin mittaisen esitelmän jälkeen siirryttin juhlakahville, täytekakkua ja leipäjuustoa – hyväähän se vaan meinasi olla ja olikin! Ennen kahvistelua ja sen jälkeen sukumme jäsen Arja Hautala lauloi Raimo Holapan säestyksellä. Ensimmäisessä setissä kuultiin Mirjamin laulu I-II. Kahvin jälkeen nautimme vielä kolmesta laulusta: Greensleeves, Valkoakaasiat sekä Suviserenadi.

Sittenpä taas juhlasaliin. Oli päivän toisen juhlaesitelmän aika. Tuolloin professori Anu Hopia kertoi elävästi ja huumorinkin sävyttämänä aiheesta ”Oolai Holapan pöydästä nykypäivään – onko meillä enää mitään yhteistä”. No, yhteisiä asioitakin voi löytää, mutta aika paljon eroavaisuuksiakin on. Kiinnostavaa oli kuulla tästä ruoka-aiheesta, joka herätti myös keskustelua ja kysymyksiä. Esitelmän jälkeen kuultiin kantelemusiikkia Rauno Kinnusen esittämänä: hän esitti sikermän suomalaisia sävelmiä, päätteeksi kuultiin Karjalan kunnailla – sieltähän sukumme on aikanaan lähtenyt liikkeelle. Musiikin tauottua Lauri Holappa puheenjohtajana päätteli tämänkertaisen juhlamme ja kiitti osallistujia. Ennen lippujen poistumista kajahti Karjalaisten laulu. Vielä tovin aikaa juhlan päättymisen jälkeen kuului iloinen ja innokas keskustelu Pohton aulassa ja pihamaalla, kun Holapan suku iloitsi toistensa seurasta ja kesäisestä juhlatunnelmasta.

Muistiinmerkitsi Rauno Kinnunen.