Valitse kieli

Holapan Sukuseura ry – jäsenkirje 2/2018
Syksyinen tervehdys Sukuseuran jäsenille!
Pimeänä syysiltana palauttelemme vielä mieliin heinäkuisen sukujuhlamme Utajärvellä lauantaina 7.7.2018. Tällä kertaa tapahtumapaikkana oli Merilän kartano, viehättävällä paikalla Oulujoen törmällä sijaitseva kartanohotelli, joka tarjosi meidän ryhmälle sopivat tilat ja maukasta lähiruokaa kohtuulliseen hintaan. Osallistujamääräksi rekisteröitiin 47 henkeä, mikä on ihan tyydyttävä tulos.
Ennen juhlia hoidettiin kuitenkin päivän virallinen osuus eli Holapan sukuseura ry:n vuosikokous. Osallistujamääräksi merkittiin 24 sukuseuran jäsentä. Hallituksen puheenjohtaja Lauri Holappa toivotti kokousvieraat tervetulleiksi. Kokouksen puheenjohtajana toimi ystävälliseen mutta jämäkkään tapaan Pentti Holappa. Senja Lamberg hoiti sihteerin tehtävät. Kokouksessa käsiteltiin edellisen tili- ja toimintakauden asiat sekä tulevan kauden 2018-19 toiminta- ja taloussuunnitelmat ja jäsenmaksu, joka päätettiin pitää samana eli 15€.
Sukututkimuksen tilanteesta käytiin vilkasta keskustelua. Veli Holappa on tehnyt tällä saralla ansiokasta työtä ja sukuseura pyrkii varmistamaan työn jatkumisen ja peräänkuulutti tehtävästä kiinnostuneita ottamaan yhteyttä hallitukseen.
Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Juha Holappa. Hän on Oterman sukuhaaraa ja asuu nykyään Helsingissä. Lisäksi vahvistettiin Anu Hopian jäsenyys. Hänet oli kutsuttu varajäsenen paikalta hallitukseen Pentti Lohelan eron jälkeen. Matti Holappa jätti paikkansa hallituksessa siirtyen varajäseneksi.
Keskusteltiin myös siitä, miten pidämme sukuseuran elinvoimaisena ja kiinnostavana nykyisille ja uusille jäsenille. Todettiin, että hallitus ei siihen yksin pysty, vaan tarvitaan kaikkien omaa aktiivisuutta tuoda sukuseuraa esiin kukin omassa elämänpiirissään. Tiiviimpi yhteydenpito esimerkiksi Facebookin kautta on yksi kanava. Tärkeää olisi saada nuoria mukaan; heillä on intoa ja taitoa. Siinäpä kokouksen terveiset lyhyesti.
Kun kokous saatiin päätökseen, siirryttiin ravintolan puolelle runsaan lounaspöydän äärelle. Kun vielä jälkiruoka ja kahvitkin oli nautittu, oltiinkin valmiita ottamaan vastaan henkistä ravintoa musiikin muodossa. Rauno Kinnunen esitti yksinlaulua säestäjänään pianisti Raimo Holappa Sodankylästä. Tämä kaksikko esiintyi toiseenkin otteeseen kahvitauon aikana. Lauluina olivat Elämäni on lauluni (Joe Edwards), Lauluilta (säv. Jari Vanha, san. Timo K. Mukka), Bist du bei mir (J. S. Bach) sekä Leporellon aaria oopperasta Don Giovanni (W. A. Mozart).
Sitten palattiinkin juhlasaliin. Tunnelma nousi entisestään, kun liput saapuivat saliin Matti Holapan ja Raimo Holapan kantamina. Lauri Holappa toivotti vieraat lämpimästi tervetulleiksi juhlaan. Näin oli tilaisuus virallisesti avattu. Tämän jälkeen seurasi erittäin mielenkiintoinen ja odotettu ohjelmanumero, kun Kaisa Hiltunen kertoi elävästi ja värikkäästi tarinoita sukunsa roomareista, ja Utajärven Laitilan lossista. Lossiliikenne Oulujoen yli alkoi jo 1830-luvulla. Legendaarinen Heikki Hiltunen vaikutti roomarina pitkään (1886-1936) ja hänen poikansa Matti loppuajan vuoteen 1949, jolloin silta korvasi lossin. Nykyään Utajärven keskustassa on roomaripatsas ja vuosittain valitaan joku kunnostautunut utajärvinen ”Vuoden roomariksi”. Juhlassamme esiintynyt Sami Pelkonen oli vuoden 2016 Roomari. Kaisa Hiltunen on roomarien sukua alenevassa polvessa ja hän on kirjoittanut kirjan ”Roomari - Tarinoita Utajärven Laitilan lossista vuosina 1875-1956”.
Oman sukumme tarinoihin päästiin, kun kaksi seuramme jäsentä, Juha Holappa sekä Anu Hopia, kertoivat perimätietoa ja tarinoita omista sukuhaaroistaan. Juha kertoili Vaalan Otermanjärven alueen asutuksesta ja Holapan suvun elämästä siellä perimätiedon ja omien kokemustensa pohjalta. Anu taas on äitinsä puolelta Juorkunan Holapoita. Hän on selvitellyt isoäitinsä äidin Elsa Holapan elämäntarinaa.
Sitten olikin kahvittelun aika. Paikallinen hanuristi Sami Pelkonen antoi vauhtia, ja Marja-Leena Holappa Raimo Holapan säestämänä lauloi niin venäjäksi kuin suomeksikin, ohjelmassa oli mm. Tiet sekä venäjänkielinen Kehtolaulu. Sukujuhlan toisella jaksolla oli monien odottama kertomus keväällä 2017 tehdystä retkestä suvun juurille Karjalaan. Muistelusta veti jouhevasti Pentti Holappa, ja retkellä mukana olleet olivat innokkaasti juonessa mukana. Värikkäät jutut ja kuvat antoivat hyvän läpileikkauksen, mitä matkalla nähtiin, koettiin ja tapahtui. Kaikilla taisi olla niin mukavaa – sekä retkellä että täällä kuulijoilla. Retkimuisteluksen jälkeen tämänkertainen juhla alkoi olla loppupuolellaan. Juhlan päätössanat lausui ja juhlaan osallistujia kiitteli puheenjohtaja Lauri Holappa. Rauno Kinnunen soitti vielä sikermän kanteleella, jonka jälkeen juhla päätettiin komeasti Karjalaisten lauluun. Kiitokset kaikille ohjelman tekijöille, järjestäjille ja osallistujille; oli taas mukava tavata sukulaisia ja viettää aikaa yhdessä!
Kuten sukujuhlissa kerrottiin, teimme keväällä 2017 onnistuneen retken suvun juurille Laatokan Karjalaan. Seuraavaksi kohteeksi on väläytelty muun muassa rajantakaisia ”Karjalan laulumaita” ja viime sotien tapahtumapaikkoja ja historiaa. Idea on juuri nyt kypsymässä, ja suunnittelu on tarkoitus käynnistää lähiviikkoina. Kaikki ideat ja mielipiteet asian tiimoilta ovat tervetulleita!
Lopuksi vielä muutama käytännön asia. Kotisivut löytyvät osoitteesta www.holappa.info.  Olemme päivittäneet niitä ja sieltä löytyy monenlaista hyödyllistä tietoa seuramme toiminnasta, historiasta, tulevista tapahtumista ja toimihenkilöistä. Kannattaa käydä katsomassa, mitä kaikkea sieltä löytyy. Kotisivujen pääkäyttäjä on Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Kotisivuilta löydät myös vuosi-kokouksen pöytäkirjan.
Pyydämme myös tarkistamaan, että jäsentietosi ovat ajan tasalla – onko sähköpostisi tai osoitteesi muuttunut, entä puhelinnumero? Muutoksista pyydämme ilmoittamaan sihteerillemme Timo Haloselle Honkaniementie 6, 91600 Utajärvi; puh. 050-559 3561, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Tässä vaiheessa vuotta on myös hyvä tarkistaa, onko jäsenmaksu maksettu. Sukuseura tarvitsee tuloja kattamaan menoja, joita syntyy, kun järjestämme sukujuhlia, retkiä, tutkimusta ja muuta aktiviteettia. Jos tämän vuoden jäsenmaksu on unohtunut, nyt on viimeiset hetket käsillä: jäsenmaksu on siis 15 euroa/vuosi tilille FI62 5366 0720 0310 92 /Holapan sukuseura ry
Sukuseuran puolesta toivotamme Sinulle mukavaa loppusyksyä ja talvea!
Lauri Holappa, Rauno Kinnunen ja Timo Halonen